neděle 6. srpna 2017

Jednoduchá dýňová polévka

Tento článek už jsem měla připravený zhruba před rokem, kdy jsme na zahradě měli úrodu dýní, letos už jsme také sklidili tři krásné dýně, takže konečně můžu zveřejnit tip na skvělou dýňovou polévku, tak jak ji dělám já. Recept je jednoduchý a rychlý, takže ho zvládne fakt každý!
Dýni opláchnu, odkrojím stopku a spodní díl, kde byl květ a rozkrojím ji napůl abych vybrala všechna semínka. Lžičkou vyberu semínka a nakrájím dýni na zhruba stejné kousky. Dýně se nemusí loupat.
Na kousky nakrájím také cibuli (cca 2 střední), kterou dám do hrnce restovat pěkně na másle. Jen bacha ať cibulku nepřipálíte, chce to pořád míchat a raději pomalu. Po chvilce přidám nakrájené kostky dýně a zaliju vývarem. Pokud vývar nemám klidně i vodou, tak aby byla dýně ponořená a vařím. Po cca 15ti minutách je dýně měkká a na řadu přichází tyčový mixér, kterým kousky rozmixujete. 
Rozmixovaná dýně vypadá jako dětská přesnídávka, ale když ji okořeníte solí, pepřem, troškou majoránky a muškátového oříšku je to mňamka. Naředit si ji můžete vývarem podle libosti. Já mám ráda hustou. Moje mamka přidává ještě drcený česnek a navrch dává chlebové krutonky. 
Já jsem si do ní nalila i trochu smetany a opražila dýňová semínka a je to dobrota! Mňam to je dobrota :).
Budu moc ráda, když mi napíšete, jak děláte dýňovou polévku vy? Nebo obecně, co z dýní máte nejraději :). Budu ráda i za vaše osvědčené recepty a klidně i z cuket těch máme letos taky dost.

MÁTE RÁDY DÝŇOVOU POLÉVKU?


6 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. A děláš ji stejně nebo jinak? Budu ráda, když mi prozradíš tvůj recept :).

      Vymazat
  2. toto je asi najlepšia polievka na jeseň a zimu :) aspoň vtedy ju robievam ja :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  3. Dýňovou polévku miluju i pečenou dýni, mňam, dala bych si ji k obědu hned :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny vaše komentáře!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...