čtvrtek 11. října 2018

Psaní je hraní

Nikdy není pozdě na to, naučit se zase kousek něčeho nového a tak vám v dnešním článku popíšu své zážitky z kurzu s názvem Psaní je hraní, který jsem absolvovala 10.10.2018 v Olomouci. Na kurzu jsme se věnovaly moderní kaligrafii tedy krasopisu, což je výtvarné umění tvořené formou ručně psaného textu. Sama stále píšu psacím písmem i v běžném životě, nepíšu sice nijak pěkně, ale ještě jsem nezapomněla navazovat písmenka na sebe. Byla jsem tedy zvědavá, zda se vůbec zvládnu krasopísmo naučit, ale to že by mi psaní nešlo jsem si nepřipouštěla. 
V poslední době v sobě probouzím tvora a pomaličku "znovuobjevuji" dítě. Začínám totiž tvořit a hrát si. Myslím, že to začalo už na jaře nebo hned na začátku léta, kdy mě začaly napadat věci, které bych chtěla vyzkoušet nebo jsem si vzpomněla, že jako malá jsem dělala toto anebo tamto a zastesklo se mi po těch činnostech. Řekla jsem si, že poslechnu srdce a prostě ty činnosti, které mě napadaly zrealizuji. Jednou z takových tvořivých činností, které spadají také k návratu do dětství bylo naučit se "krasopsát". Krásně napsané texty jsem viděla na cedulích v restauracích, v kavárnách, na Instagramu a tak nějak jsem se s nimi potkávala čím dál častěji. Popravdě myslím, že jsem si jich začala jen více všímat a začal jsem se na ně napojovat a proto jsem je viděla častěji a častěji. 
Na konci léta jsem na internetu, už ani přesně nevím kde, objevila kurz psaní s krásným názvem Psaní je hraní a k mé radosti se kurz konal i v Olomouci, tak jsem moc dlouho neváhala a na kurz jsem se přihlásila a nezbývalo nic jiného než se těšit. Popravdě jsem se dopředu na kurz nijak nechystala, byla jsem připravená všechny nově nabité zkušenosti získat až na kurzu. Nikdy jsem na žádném podobném kurzu nebyla, tak jsem se trošku bála, jak bude kurz probíhat, ale obavy nebyly vůbec na místě. 
Ve středu 10.10.2018 začínal kurz v 17 hodin. Sešla se nás příjemná skupina žen a dívek, které stejně jako já toužily umět krásně psát. I Tereza Floriánová (naše školitelka) byla velmi příjemná a vše trpělivě, s úsměvem a zápalem pro věc vysvětlovala. Pokud někomu něco nešlo, vždy přiběhla a poradila. Měla s sebou pomocnici Janu Ježkovou, která se starala o to, abychom během tříhodinového kurzu nelekly žízní, pečlivě nám dolévala skleničky s vodou a před kurzem pro nás připravila malé občerstvení a rozdala nám pracovní materiály. V rámci ceny kurzu totiž nebyly jen samotné nově nabyté informace, ale také písanka, kde najdete celou abecedu a můžete tak písmenka trénovat, dále jsme měly ve složkách připravený blok na procvičování, tužku a černý štětcový fix určený právě speciálně pro moderní kaligrafii. 
Postupně jsme s Terkou procházeli všechny písmenka abecedy a trénovaly jsme jednoduchá slova. Samozřejmě žádný učený z nebe nespadl, ale myslím, že během kurzu jsem pochopila základní principy a teď to chce už jen trénovat a trénovat. Takže mě teď čekají popsané školní sešity (ještě, že jsem je nevyhodila) a bolavá ruka. Ruka z psaní opravdu bolí. Všechny texty se píší velmi pomalu s jemností a pečlivostí, takže se u psaní člověk zklidní a zrelaxuje, což bylo velmi příjemné poznání. Na konci kurzu jsem si koupila ještě tři nové fixy - bílou (ta je určena na černý papír), šedou ( je určena na stínování) a černou (s měkčím štětcem).
Abych to tedy shrnula. Především bych chtěla Terku i Janču moc pochválit za to, že připravují takové kurzy a vrací lidi od klepání do klávesnice k ručně psaným a podle mě osobnějším textům. Takže DĚKUJI a budu se těšit na viděnou třeba na dalším z kurzů. Ještě nesmím zapomenout zmínit i cenu kurzu, která je 990 Kč. Tyhle příjemně strávené 3 hodiny a zkušenosti jsou podle mě k nezaplacení. Pamatujte si, že investice do zážitků a nových zkušeností je cennější než nová kabelka anebo náušnice. Nelituji ani peněz ani času stráveného učením se nových věcí, protože nikdy nevím, kdy se mi budou v životě hodit. Pokud by vás zajímalo více informací o kurzech nebo třeba termínech, kdy se další kurzy konají, tak se podívejte na stránky Black DOT, tam najdete veškeré informace. Doufám, že se vám článek líbil a třeba se na nějakém kurzu potkáme i spolu. 

CHODÍTE NA TVOŘIVÉ KURZY? 
UMÍTE KRASOPSÁT NEBO BYSTE SE TO CHTĚLY NAUČIT?


14 komentářů:

  1. Takové písmo se mi taky moc líbí. Nikdy jsem na žádném kurzu nebyla.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Na takovém kurzu jsem nikdy nebyla, ale přemýšlela jsem, že bych se to ráda naučila. :) Vypadá to totiž fakt moc krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to zase tak složité, určitě na nějaký kurz kaligrafie běž je to super :).

      Vymazat
  3. Tak takýto kurz by ma zaručene bavil! <3 Tiež sa učím písať čo najkrajšie, no zatiaľ len ako samouk. Ak by bolo niečo podobné v mojom okolí neváhala by som a spravila to iste čo ty :)
    Pekný článok :)
    WOLF CHILD

    OdpovědětVymazat
  4. Krasopísmo miluju, takže takový kurz by mě taky moc bavil, škoda že v okolí nic podobného nemám :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se dočkáš, myslím, že bude takových kurzů víc a víc :).

      Vymazat
  5. Krasopsát neumím, ale vypadá to krásně, určitě bych se to moc ráda naučila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus mrknout na Pinterest nebo na Instagram je tam kopa inspirace a návody, jak se to naučit.

      Vymazat
  6. Taky by se mi hodilo naučit se téhle krásné praci a možná ji i zařadím na seznam svých do IT listů...

    OdpovědětVymazat
  7. Ty jo, to musí být super :-) určitě bych do něčeho takového šla.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny vaše komentáře!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...