Vaření bez soli je jako moře bez vody. Není dobré to s ní ve spotřebě přehánět, ale také se bez ní neobejdeme. Sodík nám dodává energii potřebnou k fyzickým výkonům. Neobejdou se bez něj nervy, svaly ani krevní oběh. Nedostatek se projevuje nízkým krevním tlakem, dehydratací, celkovou slabostí a depresivními stavy. Nadbytek sodíku naopak krevní tlak zvyšuje, způsobuje otoky a může vést až k selhání srdce nebo ledvin, které si s přemírou sodíku nedokážou poradit. Za maximální denní dávku, kterou bychom neměli překročit, je 6 g soli.Většinou se prodává sůl bílá - mořská, kamenná, pak také růžová - ta má vyšší obsah železa, ale viděly jste už sůl černou? V dnešním článku bych Vám ráda představila Himalájskou černou sůl od značky Allnatura, kterou jsem dostala na vyzkoušení z e-shopu Elixi.cz. Himalájská černá sůl je speciální druh nerafinované vulkanické soli, která má specifickou a velmi výraznou vůni, která připomíná vajíčka.
Sůl mi přišla v pevném plastovém balení o hmotnosti 500g, což už je pěkná zásobička soli. Přece jen se doma snažíme solit co nejméně.
Himalájská sůl černá pochází z Indie a Pakistánu, kde jí říkají kala namak nebo sanchal. Ve skutečnosti si ale můžete všimnout, že sůl černá není. Barva soli je taková růžovo-šedá. Toto zabarvení způsobuje vysoký obsah želena a dalších minerálních látek, například i síry. Černá sůl se těží v sopečných oblastech Indie a Pákistánu a není bělená ani rafinovaná, takže si ponechává maximální množství cenných stopových prvků.
Díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná i při vysokém tlaku či obecně pro ty, kteří chtějí solení omezit. Černá sůl pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru a příznivě působí při různých onemocnění střev. Podporuje činnost jater, zlepšuje jejich funkci a prospívá při jejich léčbě. Pomáhá při pálení žáhy a také pomáhá při vysokém krevním tlaku.
Černá sůl je hojně využívána v indické kuchyni, kde ji přidávají do salátů, čatní, pickles, kořenících směsí a do spousty dalších pokrmů. Sůl má údajně chladivý efekt, takže se s ní dochucují i letní chladné nápoje, ale tato varianta použití mě tedy neláká. Já sůl nejčastěji používám k dochucení samotné zeleniny (cukety, rajčata anebo i avokádo). Cena půlkilového balení černé soli je 72 Kč, ale na e-shopu Elixi.cz seženete i menší balení.
ZKOUŠELY JSTE UŽ TUTO SŮL?
To nevypadá vůbec špatně :-)
OdpovědětVymazatTaky že to vůbec špatné není :).
VymazatSoľ som neskúšala ale vyzerá veľmi zaujímavo, hlavne svojou farbou a účinkom. :)
OdpovědětVymazatRebelliouslily
Jsme ráda, že tě zaujala :).
VymazatMám dojem, že doma něco takového máme, dokonce jsem o ní i něco slyšela, rozhodně mi přijde super, jen je dražší :D
OdpovědětVymazatTakovou sůl jsem ještě neměla, ale do salátů může být super.
OdpovědětVymazatPovídání nejen o kosmetice
Tuhle sůl jsem ještě nezkoušela, ale himalájskou doma normálně používám, je zdravější než klasická :)
OdpovědětVymazatMyGoldenMind
Himalájskou sůl mám ráda. Kupujeme ji teda celou a meleme pak v mlýnku, ale na vaření je opravdu skvělá :)
OdpovědětVymazatInspiration by Linda
Himalajskou sůl jsme koupili, když jsem pracovala na recepci v solné jeskyně:D, a od tý doby jí s mamkou kupujeme pořád:)
OdpovědětVymazatShard of Dreams
Tu občas používám :-) ale ne černou, ale klasika růžovou. O černé jsme také ale slyšela a to hlavně v jednom veganském receptu, kde díky černé soli jídlo prý chutná, jako vajíčka. Ale já se vegansky nestravuji, takže si dopřávám vajíčka doopravdická od našich slepiček :)
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka