pátek 22. dubna 2016

Zázračný medvědí česnek u nás na zahradě

Poznáte co je na fotkách? V poslendí době se na Facebooku a všude kolem mě hodně píše o medvědím česneku. Už jsem četla, že lidé pořádají přímo nájezdy na medvědí česnek a trhají ho v přírodě po kilech a potom se ho snaží prodávat ostatním. To se mi vůbec nelíbí, ale to už je prostě asi česká povaha - snažit se obohatit na něčem, co jsme dostali zadarmo (od přírody). 

Já mám štěstí v tom, že máme na zahradě pod jednou jabloní medvědího česneku tolik, že ho ani nestíháme otrhávat. Babička si ho začala pěstovat jen jako ozdobu na jednohubky a na chlebíčky a časem se pořádně rozrostl.  Na jaře dáváme česnek snad do všeho. 
Pár obecných informací o medvědím česneku:
Česnek medvědí je bylina, která roste ve volné přírodě na jaře. Obsahuje plno vitamínů a minerálních látek, které jsou pro lidský organismus prospěšné. Jedná se také o přírodní antibiotikum a má antibakteriální a antiplísňové schopnosti. Listy česneku medvědího se sbírají v dubnu a v květnu, někdy i v březnu nebo ještě v červnu a ty se za syrova konzumují. Používají se všude tam, kde kuchyňský česnek nebo bylinky či kořenící přísady. Díky chuti medvědího česneku, která je jemná a zároveň pikantní, dostanou vaše pokrmy zcela jinou neodolatelnou chuť.

Medvědí česnek je vytrvalá rostlina, která dorůstá až do 40 cm, k ní patří i cibule a přízemní velké a polodlouhé listy. Celá rostlina je zakončena květenstvím a tobolkou, což je plod. Nejčastěji jej najdete ve vlhčích porostech na spíše stinných místech. Listy u něj najdete pouze v době květu, po odkvětu listy začínají vadnout.

Jak si nesplést česnek s konvalinkou (bacha ta je jedovatá): listy voní po česneku!
Výhodou medvědího česneku je, že když ho sníte, tak nebude vaše okolí ještě večer vědět že jste ho jedli. 

Na co medvědí česnek používáme u nás doma:
- do pomazánek
- na výrobu česnekového másla (změklé máslo s listy česneku) - super na topinky
- do polévek
- na brambory
- pod maso
- do různých salátů 
- vaříme z něho špenát (stejně jako byste vařily klasický špenát z listů špenátu, ale nahradíte listy špenátu medvědím česnekem)

Ve výsledku ho můžete dát všude tam, kam se přidávají jiné bylinky, česnek nebo koření. Nejlepší je dávat jej nakrájený do již hotového jídla. Vařením nebo pečením ztrácí svou výtečnou chuť a hlavně vitamíny. Z česneku se taky dělá pesto, to chceme letos poprvé vyzkoušet :).

Jaké vitamíny a prospěšné látky česnek obsahuje: 
Medvědí česnek obsahuje vitamíny - A, B1, B2, C, stopové prvky - železo, zinek, hořčík, vápník, měď, mangan, molybden, aj., též obsahuje allicin, glykosid, hořčinu, aj.

Na co je česnek dobrý:
pomáhá na nachlazení, choroby dýchacích cest a chřipku
má vliv na cévní soustavu - podporuje srdce, čistění krve, reguluje krevní tlak, je prevencí srdečních nemocí
má vliv na trávicí soustavu - je vhodný při infekčních průjmech, pomáhá proti zácpě a nadýmání
má vliv na vylučovací soustavu - detoxikuje ledviny a močový měchýř, má močopudné účinky
likviduje plísně a bakterie v organismu
má účinky proti rakovinnému bujení
čistí tělo a játra od škodlivých látek

Kde česnek uchováváme: 
Protože listy po utržení docela rychle vadou, tak postavíme listy do sklenice s vodou a dáme do lednice.
Náš medvědí palouček :)
ZNÁTE MEDVĚDÍ ČESNEK? 
JAK HO VYUŽÍVÁTE VY? 
TAKY SE TAK TĚŠÍTE NA ZELENINU A OVOCE ZE ZAHRÁDKY? 



20 komentářů:

  1. Moc se těším na úrodu ze zahrádky, zatím čerpám hlavně špenátu, ředkviček a řeřichy. :)
    Medvědí česnek je pro mě top bylina, všechny blogeři, instagrameři etc. by měli zahodit avokádo a rychle na česnek, protože je super. :D
    Na mém blogu mám pár receptů s medvědím česnekem, tak se můžeš mrknout, jestli tě to zajímá. :)

    Dívka z venkova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ředkvičky už se taky těším, ale momentálně se nejvíc těším na jahody :D všude jsou jahody v obchodech, ale ty na ty domácí vůbec nemají!

      Vymazat
  2. Super... my sme ho boli zbierať v lese (:

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  3. Medvedi cesnak je super, ibaze v Blave si ho nemam kde natrhat, ked som vsak u nasich tam je ho hojne takze tam si ho davam na chleba a robim z neho salaty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ho mám moc ráda jen tak na chleba namazaný třeba lučinou :)

      Vymazat
  4. Jů, medvědí česnek doma známe, používáme ho už spoustu let, ale všimla jsem si, že poslední asi 3 roky je to veliký boom :) Bez přehánění medvěda miluji, zrovna před chvílí jsem dodělala několikátou várku pesta ( recept: 200g med. listů, 6g soli, 50ml oliv. oleje, hrst vlašských ořechů, hrst parmazánu - rozmixovat, přendat do sklenice, zalít olejem - vydrží klidně rok ) A za chvíli si udělám večeři. Noky s tímto pestem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super děkuji za recept, zítra jedem za zahradu, tak zas vezmu česnek srpem :-D

      Vymazat
  5. Konecne vim, na co je dobry ;) urcite doma zasadim. Zeleninku pestuju na milimetrove zahradce, ale mam bio okurky, rajcata, papriky, salaty, petrzelku a jahody 🌽🍒🍑🍐🍉🍈🍇🍆🍄🍋🍊🍏🍌🍅🍓

    💄💄💄Andreablog💄💄💄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono i na malinké zahrádce se dají vypěstovat dobroty, my pěstujeme na zahradě, ale i v paneláku na balkoně - bylinky, rajčata, papriky, polníček a prostě to co vyroste i v truhlíku.

      Vymazat
  6. S tímto česnekem zkušenosti nemám, u nás doma ho nikdo nepoužívá, ale slyšela jsem o něm a říkala si v čem je rozdíl :D teď už vím.:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že ses dověděla i něco nového :)

      Vymazat
  7. Medvedí cesnak mám naozaj veľmi rada :) Najradšej ak je ešte k tomu všetkému aj domáci :) Nevedela som však, že je až takto prospečný :)

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  8. Medvedí cesnak zbožňujem a teraz konečne viem aj na čo je dobrý! Ja si ho rada dávam do rôznych šalátov :) Kika – Blog for smile

    OdpovědětVymazat
  9. Taky si nedokážu představit jaro bez česneku :)

    OdpovědětVymazat
  10. Medvědí česnek je podle mě super bylina a zdroj vitamínů na zahradě. My jsme si pro něj dlouho chodili přímo do lesa, ale teď se nám podařilo rozpěstovat si ho i doma na naší zahrádce, takže to je fakt super. Protože ho máme prakticky bez práce. ;-) Rozhodně doporučuji všem, pokud nemáte na zahradě úplnou výheň.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny vaše komentáře!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...