čtvrtek 21. března 2019

Čekáme miminko - 1. trimestr

Výsledek obrázku pro pregnant
Foto ilustrační
Čekáme miminko! Možná víte, že jsem se v červnu 2018 vdala. Takže jsem se ze slečny Výmolové stala paní Dokoupilovou. Po svatbě jsme s Honzou začali plánovat rodinku. V dnešním článku bych vám chtěla napsat o tom, jak jsem zjistila, že jsem těhotná a jak probíhal první trimestr.  První trimestr je od 1. do 13. týdne těhotenství (dál už jen tt).

Státní svátek 17. listopadu 2019 si budu pamatovat! Ráno jsem nemohla dospat a vstala jsem asi v 6 hodin, abych si udělala těhotenský test. Koupili jsme jen takový ten papírek za pár korun, který se počůrá a čeká se zda se objeví dvě anebo jedna čárka (dvě = miminko). Já jsem si dělala jeden test už 2.11. a tam byla jen jedna čárka, 17.11. už byli vidět čárky dvě a 23.11. už byly vidět dvě čárky dost silně. Každopádně už 17. listopadu jsem s počůraným papírkem (testem) běžela vzbudit Honzu, protože už byli na papírku čárky dvě. Čekáme miminko, budeme mamka a taťka, rodinka! Zalila mě obrovská radost, že už mám v bříšku naše malinké miminko. Vděčnost, přišlo mi to jako zázrak a on to vlastně zázrak byl, je a bude :).
Od 17.11. už bylo jasné, že je miminko s námi :).
Objednala jsem se na první prohlídku k potvrzení těhotenství. Sestřička mě objednala zhruba za týden po tom co jsem telefonovala a ten týden mi připadal jako věčnost. Na první prohlídce (cca 5. týden těhotenství) už byl na ultrazvuku vidět malý černý flíček (pár milimetrů velký), kterému bylo srdíčko. Byl to úžasný pocit! Sice miminko v bříšku není cítit, ale prostě tam je prcek jeden. Z této prohlídky, jsem si odnesla první fotku miminka.

Týden na to jsem šla na velké odběry krve, docela se odběrů krve bojím. Ne že bych byla omdlívací typ, ale nedělá mi dobře to píchnutí jehli, potom už se na odběr můžu dívat. No každopádně sestřička, co mi odběr dělala byla milá, ptala se jak se těšíme na miminko a jestli už mám napečeno cukroví na Vánoce.

Na Vánoce jsem byla zhruba v 10.tt a tak jsme se rozhodli tu velkou novinu říct rodičům i když jsem měla ještě před větším ultrazvukem (ten nás čekala začátkem ledna). Rozhodli jsme se, že dáme první fotku miminka rodičům jako dárek pod stromeček. Širšímu okolí jsme novinu ještě říct nechtěli.

Musím říct, že mám v Honzovi velkou oporu a jezdí se mnou na všechna vyšetření i když většinou čeká v čekárně mezi ženskýma, tak se mnou jede a sdílí se mnou první zážitky. Na začátku ledna jsme jeli na velký prvotrimestrální screening - jde o ultrazvuk, odběr krve a měření tlaku. Paní doktorka kontroluje zda je miminko v pořádku. Poprvé jsme slyšeli srdíčko miminka, miminko krásně povyrostlo a pěkně se v bříšku mrskalo. Na ultrazvuku viděl prcka už i Honza. Vyšetření dopadlo výborně, což mě uklidnilo. Po tomto vyšetření jsem v práci oznámila, že jim uteču na mateřskou. A taky jsme oznámily zbytku rodině a kamarádům, že budeme rodinka. Všichni se nás ptali jestli už víme, zda budeme mít chlapečka nebo holčičku, ale, když jsme byli u paní doktorky na tom větším ultrazvuku, tak říkala, že pohlaví ještě nebylo vidět. Tak jsme si museli počkat.
Fotka z ultrazvuku ze začátku ledna

CO MĚ V 1. TRIMESTRU POTRÁPILO
S prvními týdny těhotenství se dostavila bolest prsou - zvláštní pnutí, bolest na dotek, bylo mi nepříjemné i spaní bez podprsenky. To trvalo asi měsíc a půl, pak se prsa přestaly napínat (zvětšovat) a hlavně bolet.

Pamatuji si, že jsem pár dnů měla mýdlovou pachuť v ústech, to bylo dost nepříjemné, ale četl a jsme na internetu, že to bývá horší, že ženy jí omítku ze zdí, očichávají prací prášky a další zvláštnosti. Naštěstí ta pachuť trvala třeba jen 3 dny. 

Byla jsem dost unavená, pořád jsem spala, přišla jsem domů z práce a celé odpoledne jsem prospala, celý víkendy jsem proležela u televize. Naštěstí se to ke konci prvního trimestru rychle zlepšilo a energie jsem měla víc. jakmile jsem měla víc energie, tak jsme začali chodit víc na procházky. 

Než jsem otěhotněla bála jsem se, že mi nebude dobře, že budu zvracet a trpět ranními nevolnostmi. Naštěstí se mi tyto nepříjemnosti vyhnuly velkým obloukem. Ale pokud jde o jídlo, tak mi spousta jídel fakt smrděla. Měla jsem splašené chuťové pohárky, měla jsem na něco chuť uvařila jsem si to a než jsem si to dala na talíř, už mi to smrdělo a nechtěla jsem to jíst. Co jsem ale mohla jíst po kilech tak to byli mandarinky a kiwi. Na co jsem chuť neměla vůbec tak to bylo maso a ryby, měla jsem chuť jen na tresčí játra, ale ty se prý v těhotenství moc nemají jíst, ale stejně jsem si minimálně jednu konzervu za měsíc dala. Dala jsem si je třeba na Silvestra jako oslavu ukončení roku 2018.

DOPLŇKY STRAVY A VITAMÍNY
Už když jsme se o miminku začaly bavit, donesla jsem si z lékárny vitamíny Femibion. Další balení jsem si už nekupovala, protože jsem na internetu objevila tip na vitamíny z DMka Mama A-Z, které stojí do 100,- a složení je velmi podobné Femibionu. Koupila jsem teda Mama A-Z a to jsem brala pravidelně. Každopádně doktorka mi hned na první návštěvě říkala, že pokud je člověk zdravý a jí zdravě, tak není potřeba brát žádné uměle vyrobené doplňky. Tak jsem vitamíny brala třeba jednou za dva dny :). 

Pokud bych chtěla shrnout zpětně první tři měsíce mého prvního těhotenství, tak to byla krása! Jasně ze začátku jsem byla nervozní, zda je vše v pořádku, byla jsem unavená, bolely mě prsa, nejedla jsem skoro nic než mandarinky, ale postupem času se tyto nepříjemnosti vytratili a zůstala už jen nervozita skloubená s velkým těšením před prohlídkami u paní doktorky. Každopádně od okamžiku, kdy jsme zjistili, že čekáme miminko, tak si častěji hladím bříško, častěji miminku něco povídám, čtu mu nahlas pohádky a různé básničky a taky mu zpívám a hraju na kytaru. Jsem opravdu vděčná za to, že mi v bříšku roste mrňousek a užívám si každé chvilky, přece jen s miminkem v bříšku, žena chodí jen pár měsíců za život.

JAK JSTE PROŽÍVALY VY SVŮJ PRVNÍ TRIMESTR?
TĚŠÍTE SE AŽ BUDETE MÍT V BŘÍŠKU MIMČO?




15 komentářů:

  1. Tak to gratuluji a přeji hodně zdraví, ať je všechno v pořádku. Věřím, že vam to udělalo radost. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme a udělalo obrovskou, je to opravdu zázrak :).

      Vymazat
  2. Já si pamatuji, že jsem byla unavená jak v zivote nikdy. Naštěstí jsem nezvracela. Zhoršil se mi ekzem, ktery me trapil az do konce. No a ted uz mam 10 týdenní poklad ❤️ stálo to za to. A kdyz jsi vzpomenu, jak jsem kdysi prohlasovala, ze nechci dítě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím s dětmi dostane život úplně jiný rozměr :). Už se moc těším na prcka a teď si bříško užívám. Je to krása :).

      Vymazat
  3. Kačko, ještě jednou velká gratulace. Já na svůj 1.trimestr nerada vzpomínám, protože jsem až do pátého měsíce zvracela, smrdelo mi vše z čokolády, nemohla jsme spát. .:( ... Užíváme si to az teď, až je prdola větší a sice kope neustále do zaludku. Ale vím, že je spokojená a včera ji poprve cítil i manzel, a to byl ten nejkrásnější pocit na svete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sis teda užila, ale za ten poklad to určitě stojí!

      Vymazat
  4. Jééé ❤️ Moc a moc gratuluji!

    OdpovědětVymazat
  5. Ratam že si cca 2 tyzdne za mnou. Tiez ma trapili a trapia nejake tie tehotenske neduhy ale to uz k tomu patri. Drzim prsty nech je vsetko v poriadku. Moje tehotenstvo je vraj trochu ibe vzhladom ma vek ale nevzdavam to 😊
    https://cajazpalaca.blogspot.com/2019/03/tehotenstvo-jednej-geriatricky-1-cast.html?m=1

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny vaše komentáře!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...