pondělí 24. října 2016

Borůvkový lívanec

Dnes pro vás mám příspěvek, který bude spadat do rubriky Recepty. Půjde o moučník, který peču dost často, protože je to opravdu rychlovka a velká dobrota. Lívanec podle Mařenky Fexové. Tak tenhle název má lívanec v naší rodinné kuchařce, kterou sepsala babička pro všechny svoje vnučky. Jo a jen pro vysvětlení babička se nejmenovala Fexová, recept původně dostala od nějaké paní, kterou já teda ani neznám. Recept je milionkrát odzkoušený, babička ho pekla dost často a protože nám doma taky moc chutná, tak ho peču často i já. Jde o takovou univerzální buchtu, kterou můžete měnit, tak že do těsta přisypete oříšky, sušené ovoce, trochu skořice nebo vanilky. Taky střídám různé ovoce, ať už čerstvé, zavařené nebo i to zmražené a lívanec se vždycky povede. Tak jdeme na recept, ať ho můžete taky vyzkoušet!

Na lívanec budete potřebovat:
(hořčicová sklenka = hrnek o objemu cca 200 ml)
1 sklenku polohrubé mouky
1 sklenka hrubé mouky
1 sklenka cukru moučky
1 sklenka mléka 
1/2 sklenky oleje
1/2 prášku do pečiva
1 vejce

Tak a teď je to fakt jednoduché - všechny suroviny pořádně promíchat, nejlíp šlehačem nebo metličkou. Musí vám vzniknout hladké těsto, které má tekutější konzistenci, tak aby šlo na plech krásně vylít. Jo a ještě k těstu, včera jsem lívanec pekla a místo klasického mléka jsem použila kokosové a jediná změna mi přijde v tom, že je buchta o dost jemnější, ale mě to nevadí, krásně se v puse rozplývá.
Tak to máme připravené těsto, teď si vyberte ovoce, které použijete, já mám lívanec nejraději s borůvkami, švestkami nebo meruňkami. Ovoce rovnoměrně poklaďte na těsto. Pokud budete používat zavařené ovoce, než ho dáte na buchtu, tak ho sceďte.

No a nakonec musíme připravit pro lívanec takovou peřinku v podobě drobenky. Babička vždycky dělala drobenku z másla, hladké mouky a cukru moučky. Já ji teď ale dělám tak, že místo másla použiji olej. Bohužel vám přesnou gramáž těchto tří surovin neřeknu, protože sypu do misky od oka a potom prsty vše důkladně mačkám do té doby, než mi vzniknou takové malé hrudky. Ty potom nasypu na těsto s ovocem. 
Hotovo! Lívanec je připravený a můžete ho dát do rozehřáté trouby na 180 stupňů cca na 20 minut. Babička vždy říkala, že až buchta krásně zezlátne a odtáhne se od okrajů, tak je hotovo. 
Určitě si tento lívanec zkuste doma udělat, věřím, že vám bude chutnat a určitě se povede. Já jsem pekla včera a už jsou na plechu jen tak čtyři kousky, to se po něm zaprášilo a to Honza říkal, ať udělám jen poloviční dávku, ať pak lívanec nejíme týden.

MÁTE TAKY NĚJAKÉ OBLÍBENÉ RECEPTY PO BABIČCE?


14 komentářů:

  1. Sedím ve škole, mám šílený hlad a chuť na něco sladkého a do toho tento článek :D Fakt super! :D Mňam :)

    Blog by Vea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sedím v práci a taky mám šílený hlad, tak se těším domů a asi si ho dnes upeču znovu :D.

      Vymazat
  2. Tak ten vypada luxusne... Uplne nejlepsi kolac je ten, kdyz ho jen vylejes na plech a mas hotovo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkáš :D, taky mám ráda takové rychlovky, které zvládnu upéct i v týdnu.

      Vymazat
  3. mňam, ten musel byť skvelý :) hneď by som si dala jeden kúsok :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to jako moc velká dobrota :-) Určitě lepší řešení vylít to takto na plech, než se na pánvičce péct s lívanečkem po lívanečku. Já dávám do těsta trochu tvarohu. Miluji kombinaci borůvek a tvarohu nebo zakysané smetany :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzerá to skvelo, teraz mám chuť na sladké ako vždy keď vidím niečo takéto chutné :D
    http://thenoela.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny vaše komentáře!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...