pátek 7. října 2016

Allnature: Matcha Tea

V dnešním článku trošku odbočíme od kosmetických recenzí a dáme si recenzi na zelený zázrak - Matcha Tea. Jde o smaragdově zelený prášek z čajových lístků z japonského zeleného čaje nejvyšší kvality. Obsahuje mnoho živin a je vhodný jako náhrada kávy. Ještě nikdy jsem Matcha Tea nepila, takže toto byla moje první zkušenost. A jak mi Matcha Tea chutnal nebo nechutnal se dočtete v dnešním článku. 

Čaj jsem dostala od e-shopu Elixi.cz k vyzkoušení. Chtěla jsem ho moc vyzkoušet a těšila jsem se na slibované povzbuzující účinky. Byla to pro mě ideální příležitost k poznání kouzla práškového čaje. Samotný Matcha Tea je v pevném obalu se znovuzavíratelným zavíráním. Na přední straně je nalepená etiketa se složením a taky návodem na přípravu. Obal je jednoduchý, jak je u přírodních výrobků zvykem. V návodu se píše, že by se čaj měl pít dvakrát denně, tak aby dodal tělu potřebné antioxidanty. Taky je tam napsáno, že pokud chcete obměnit chuť čaje, tak si do něho můžete přidat zázvor nebo med.
Kde se vzal nápoj Matcha Tea?
Matcha Tea v překladu znamená práškový čaj, ze kterého se připravuje nápoj známý již více než 5 tisíc let. Největší oblibě se čaj těšil nejprve u mnichů, kteří ho používali i jako lék. Matcha Tea je součástí slavného čajového obřadu. Na pití čaje si v Japonsku dost potrpí. Jejich čajové obřady jsou zážitkem. 

Jak se Matcha tea pěstuje a jak se sklízí?
Ještě před konzumací Matcha Tea jsem si o něm zjišťovala nějaké informace. Zaujalo mě to, že roste pouze na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se políčko úplně zastíní, čaj je tak v naprosté tmě a začíná produkovat chlorofyl - tak vzniká jeho typicky smaragdově zelená barva. Po sklizni projdou listy Matcha parou, horká pára zabrání fermentaci a zajistí, aby veškeré živiny v čaji zůstaly. Pak se listy usuší a namelou pomocí žulových mlýnů, které čaj rozemelou na jemný zelený prášek. 

Co Matcha Tea obsahuje?
polyfenoly - prevence proti rakovině, srdečním chorobám, zubnímu kazu, infekcím
kofein, tanin, flavonoidy, éterické oleje, karoten, vitamíny, enzymy, minerály - podpora imunity
třísloviny - protizánětlivé účinky
antioxidanty
Co Matcha Tea umí?
Jedna porce Matcha Tea je jako by jste si dali 10 šálků obyčejného zeleného čaje.
Dvě porce čaje denně zajistí dostatečný přísun antioxidantů.
Podporuje schopnost vašeho těla spalovat jídlo až 4x rychleji.
Pomáhá snížit cholesterol a cukr v krvi.
Uklidňuje mysl a zvyšuje soustředění.

Rozdíl mezi Matcha Tea a klasickým zeleným čajem
Rozdíl je právě v rozemletí, kdy konzumujete nejen výluh, ale celé lístky zeleného čaje. Díky tomu se do těla dostanou všechny vitamíny, antioxidanty, minerály a vláknina. 
Matcha a vliv na hubnutí
Pokud by vás zajímal vliv tohoto čaje na hubnutí, tak Matcha podporuje schopnost těla spalovat jídlo až 4x rychleji a může zvýšit spalovací proces z běžných 8-10% na krásných 30-40%. 

Matcha Tea v kuchyni
S tímto čajem můžete dokonce i vařit a péct. Můžete ho přidávat do různých zákusků, nepečených dobrot a jiných sladkých moučníků. Takže pokud vám nebude chutnat rozmíchaný s vodou, tak ho nasypte do čeho vás napadne. Samozřejmě ideální by bylo připravovat pokrmy za studena, abychom nepřišli o cenné látky. Nejlepší je prášek přidávat do pomazánek nebo sladkých nepečených pokrmů
Jak se tedy Matcha připravuje
Čaj se může připravovat teplý nebo studený. U teplé varianty si nejprve ohřejeme vodu na cca 75°C ( ideální je aby voda prošla varem a na tuto teplotu zchladla), pak dáme 1-2 lžičky čaje do hrníčku, zalijeme vodou a metličkou nebo elektrickým šlehačem na mléko rozmícháme a je hotovo. A pokud Matchu chcete pít studenou, tak ji prostě rozmícháte ve voně a můžete popíjet.

Barva, vůně a chuť
Barva je jasně zelená, pokud znáte Ječmen, tak je to přesně taková barvička. A ještě než přejdeme k tomu, jak jsem čaj zkoušela já, tak bych chtěla upozornit na jeho typickou vůni a chuť. Na tu si prostě musíte zvyknout, já si asi pořád zvykám :D. Vůni i chuť bych přirovnala k čerstvě posekané trávě. Napište mi do komentářů jestli Vám Matcha voní a chutná anebo jste na tom podobně jako já. 
Mám balení Matcha Tea je on značky Allnature a je o obshau 250 g, což je docela dost, na to že za den použijete max 4 lžičky. 

Popis prodejce:
Prášek z čajových lístků Premium Matcha Tea Allnature je vyroben z lístků speciálně pěstovaných čajovníků Thea sinensis. Výroba tohoto čaje je jednou z nejnáročnějších metod produkce čajů na světě. Je nejstarší odrůdou zastiňovaných japonských zelených čajů, které se tradičně, již více než 800 let, používají při buddhistických ceremoniích. Dnes se Matcha používá mimo jiné také jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje, včetně zmrzliny, nealkoholických ovocných nápojů, latté nebo čokolád.
Moje příprava Matcha Tea:
1. Zkoušela jsem dát dvě lžičky (jak je v návodu) do horké vody (cca 75 stupňů) - nechutnal mi :(.
2. Zkoušela jsem dát dvě lžičky do studené vody a pořádně rozmíchat - nechutnal mi :(
3. Zkoušela jsem si přidat asi lžičku do ovesné kaše, palačinek, bramboráků a prostě do čehokoliv - chutnal mi :)
Takže k mé konzumaci Matcha Tea asi tolik. Chtěla jsem ho pít v práci namísto kávy, ale to se nejspíš díky jeho chuti nestane. Když jsem Matcha pila, tak mi přišlo, že piju posekaný trávník a to jsem prostě nezvládla. Ale když už jsem zvládla nápoj vypít, tak se docela rychle dostavil ten povzbuzující účinek a já jsem tak měla víc energie. Musím si na tu chuť zvyknout (už si zvykám asi dva měsíce). Ale když si dám prášek do nějakého pokrmu, tak to zvládnu. Jídlo je sice nepřirozeně zelené, ale to nevadí :D. 

Cena tohoto balení je 459 Kč a můžete ho koupit třeba ZDE. Ceny Matcha čaje jsou obecně vyšší, protože jde o opravdovou vzácnost. 


MÁTE NĚJAKOU ZKUŠENOST S TÍMTO ČAJEM?
CHUTNÁ VÁM?
CHTĚLY BY JSTE HO VYZKOUŠET?


15 komentářů:

  1. Já dělala v létě ovocný smoothie ve kterým byla matcha a moc ráda si dávám na sushi matcha zmrzku :)

    Karolína

    OdpovědětVymazat
  2. Paní neznám vůbec asi jsem zaostala :D Časem ho vyzkouším. Spíš se bojím chuti.

    OdpovědětVymazat
  3. čítala som už o tomto Matcha čaji, a asi ho skúsim..ale skôr asi klasicky na pitie, ako do jedál..som zvedavá ale na tú chuť :D
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  4. Znám a nejvíc mi chutná asi zmrzka ^^ Bohužel vzhlede k jeho ceně, si ho domů neplánuju koupit.

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  5. Je všude opěvovaný, ale mě vůbec nechutná.. :(

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, pila jsem ho. Chutná jako výluh z ryby :-) Asi si člověk musí zvyknout.
    Podzimní Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně tu chuť někdo popsal správně. Žádný posekany trávník, ale výluh ryby. Vzdy mě po vypiti natáhne. Dopiju balení a dál už nikdy.

      Vymazat
  7. Já ho zkoušela v tom malém pytlíčku, který stál 10 Kč. Musím říct, že mi taky vůbec nechutnal. Cítila jsem z toho rybinu a prostě hnus... Kamarádka si ho dala v kavárně s citronem a medem, tak mi dala zkusit, ale taky mi to nechutnalo.


    HAUL | CCC, Zoot, Papírové nebe, Lush...

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě jsem tento prášek nezkoušela, ale posekaný trávník by mi asi taky nechutnal. Zelené jídlo musí vypadat opravdu zvláštně. :-D
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  9. Poprvé jsem si matcha čaj koupila před 2 rokama a to takové 2 malé pytlíčky v pyramidce. Chutnaly mi, ale za tu cenu 12Kč/ks mi to přišlo dost peněz. Pak jsme se o čaji bavily se spolužačkama a jedna říkala, že si ho objednala z Aliexpressu a je spokojená. Tak jsem si ho objednala taky a chutná úplně stejně, za sebe můžu doporučit. 100 g okolo 100 Kč :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já teda miluji kde co s příchutí matcha ale samotný jsem jej ještě nepila....asi budu muset vyzkoušet :).

    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
  11. Samotný by mi asi taky nechutnal, ale jednou jsem ho měla něčím ochucený. Chutnal sladce, lehce po vanilce a tak mi moc chutnal :D

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovědětVymazat
  12. Výborný je s pomerančovým džusem a ledem. Osvěžující, nabíjející nápoj. Samotný ho také nevypiji.

    OdpovědětVymazat
  13. Taky zkouším pít, ale bohužel chuť nic moc, nejvíc se mi zatím osvědčil mix v Latte s mandlovým mlékem a sirupem z bezu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny vaše komentáře!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...