pátek 20. listopadu 2015

Recept na skvělý a rychlý jablkový koláč!

Přemýšlíte jakou dobrotu o víkendu upečete? Pokud jo, tak dnes pro vás mám super tip na rychlý jablkový koláč, který jsme si oblíbili, protože máme doma rádi Tarte Tatin. Asi budete vědět o co jde a pokud ne, tak se do tohoto koláče určitě zamilujete. Pokud máte přebytky jablek jako my, tak určitě zkuste tuto dobrotu.
Zdroj
A co ten Tarte Tatin vlastně je?
Jde o slavný francouzský koláč, který vlastně vznikl omylem - majitelka jednoho francouzského hotelu Stéphanie Tatin příliš opekla jablka do klasického koláče, a tak na ně potom připlácla těsto a koláč dala péct do trouby obráceně, aby se jablka nepřipálila! No a tak se narodil tento výborný koláč.

Na internetu najdete spoustu receptů na Tarte Tatin, prodávají se i speciální pečící pánve/formy na jeho pečení, já formu nemám tak jsem vsadila na improvizaci a myslím, že se koláč povedl. Předem se omlouvám, že jsou fotky takové šedivé, ale když ono to sluníčko nesvítí a můj mobil, to lépe nezvládl :)


Budete potřebovat
Listové těsto (raději mám chlazené, přijde mi víc nadýchané)
Tenký plátek másla
Jablka
Cukr (použila jsem třtinový)
Skořici

Postup
1. Omyjte si několik jablkem, počet je individuální, podle toho jak máte jablka velká a taky kolik jich chcete na koláči mít. 

2. Jablka oloupejte a zbavte je jádřinců. Potom je nakrájejte buď na plátky nebo na kostičky, záleží na vás.

3. Potom si do hrnce dejte tenký plátek másla a nakrájená jablíčka, chvilku je poduste ale ne aby z nich vznikla přesnídávka.

4. Až jsou jablíčka taková poloměkká, tak je posypte cca dvěma plnými lžícemi cukru, taky záleží na vás jak moc sladký koláč chcete mít, pokud máte sladká jablíčka tak můžete dát cukru jen trochu. A nechte cukr zkaramelizovat. Až je cukr zkaramelizovaný tak jablíčka posypu ještě trochou skořice na ovonění.

5. Tuto jablíčkovou směs s karamelem dejte do kulaté zapékací mísy, zkoušela jsem jak v keramické tak ve skleněné.
6. Teď je řada na těsto. To vyválejte do tvaru zapékací misky a vyválené těsto položte na směs z jablek. Těsto propíchejte vidličkou, ať se netvoří bubliny a horká pára může unikat.

7. A nezbývá nic jiného než šupnout obrácený jablečný koláč do trouby - tu mám vyhřátou cca na 180 stupňů a peču tak 15 minut, samozřejmě koláč hlídejte, každá trouba peče jinak!

A je hotovo! 

Já mám koláč ráda se zakysanou smetanou, která se skvěle hodí k chuti jablíček a karamelu!  



Do komentářů mi napište jestli doma pečete Tarte Tatin, jestli vám chutná nebo máte raději jiné koláče :)

Kačka



9 komentářů:

Děkuji za všechny vaše komentáře!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...