středa 24. května 2017

Tip na výlet: Zámek Loučeň

Romantický víkend na zámku? Proč ne! Na portálu Blogerky.cz, jsem se nedávno zúčastnila výzvy o romantický pobyt pro dva na Zámku Loučeň. Přiznám se, že jsem si sama musela najít, kde zámek je, protože jsem ho neznala. A protože jsme s Honzou už dlouho nebyli někde na víkend sami, tak jsem si řekla, že to zkusím a třeba se na nás štěstí usměje. Ráda bych vám tedy dnes zámek a jeho okolí trochu představila.
Zámek Loučeň je historický zámek v barokním stylu s původními interiéry, který je jen asi hodinu cesty od Prahy. Jde o jeden z 10 nejnavštěvovanějších zámků České republiky. V okolí zámku je velký romantický anglický park, kde najdete hned několik labyrintů. Moc se mi líbí, že je zámek otevřen po celý rok a můžete se tam tedy vydat na výlet klidně i v zimě. Zámek nabízí hned několik typů zajímavých prohlídek, tak se na ně jdeme mrknout. 

Proč chodit na zámek jen přes den, když to jde i po setmění? Taková prohlídka na zámku ve tmě musí být zajímavá, ještě když jsou pokoje osvětleny jen několika voskovými svíčkami, tak jako to bylo za starých časů. Během prohlídky určitě potkáte i kněžnu a další obyvatele zámku. tyto noční prohlídky se konají vždy poslední sobotu v měsíci a protože je o tyto prohlídky velký zájem je lepší si zarezervovat místečko předem. 
Tyto prohlídky jsou speciálně určené pro děti od 3 let. provádět zámkem je bude kněžna Marie, princezna Karolína nebo zámecký komorník, který jim ukáže, všechno, co je bude zajímat, třeba i oblíbené hračky šlechtických dětí. Během těchto prohlídek si budou moci děti zazpívat v salonku, kde koncertoval Bedřich Smetana, usednout ke stolu, kde jedla knížecí rodina nebo také nalézt dveře do tajné zámecké chodby. Zaručeně se děti nebudou nudit! Tyto prohlídky se konají v dubnu, květnu, červnu, září, říjnu a v listopadu o víkendech, o letních prázdninách denně vždy od 14 hod. 
Čokoládové prohlídky na zámku? Tak to jsem ještě neslyšela, ale určitě budou zajímavé pro všechny milovníky čokolády a kdo by neměl čokoládu rád že! A nebude se o čokoládě jen mluvit, ale čokoládu budete moci o ochutnat! Během prohlídky se dozvíte, odkud se čokoláda vzala a z čeho se vlastně vyrábí. A na konci prohlídky si pro vás na zámku nachystali absintové pralinky a pro dámy nugátové pralinky - hm, hned bych si jednu nugátovou dala. Čokoprohlídky jsou na zámku v dubnu, květnu, červnu, září, říjnu a listopadu pouze o víkendech, svátcích a prázdninách v 17:00.
Pokud se na zámek vydáte v lednu nebo v únoru, tak se určitě potkáte s Bílou Paní, která tento zámek hlídá v zimních měsících. Bílá Paní miluje všechno bílé a tak je i okolí zámku zahaleno do bílé sněhové peřinky. Bílá Paní si pro návštěvníky připraví sněhové pusinky, roztočí čokoládovou fontánu s bílou čokoládou a dospělákům nalije teplý bílý punč. 
Kdo by neměl rád adventní čas! Já tedy období před Vánocemi miluju a mám ráda dokonce i ta přeplněná obchodní centra, ale někdy je potřeba se trošku zastavit a čas využít i k jiným aktivitám než jen honbou za dárky a to je myslím pěkná příležitost podívat se na vánočně nazdobený zámek Loučeň. Už od soboty před první adventní nedělí můžete nasát vůni vánočního času ve slavnostně vyzdobených reprezentativních komnatách v 1. patře zámku. Zámek je pro Vás otevřen také v čase od Prvního svátku vánočního po Nový rok. Při těchto prohlídkách se zdobí perníčky, popíjí punč nebo čaj přímo v zámeckých komnatách a děti do 14 let odcházejí s dárkem, který jim na konci prohlídky předá samotný kníže nebo kněžna. Čas adventní pravidelně na zámku zahajují první adventní neděli andělským křtem největšího adventního věnce v Česku, jehož průměr 15,67 m a byl v roce 2011 zapsán do České knihy rekordů.
Prohlídky zámku s průvodcem v kostýmu, který vás přenese o sto let zpátky do doby, kdy žil kníže Alexandr a kněžna Marie Thurn-Taxis. Prohlídky probíhají většinou každou hodinu, v případě potřeby jsou přidávány prohlídky v půl. První prohlídka začíná hodinu po otevírací době.
Prohlídku zámku už máme za sebou a po prohlídce si určitě nenechte ujít labyrintárium, které jsem zmiňovala už na začátku článku. Už dávno nejsem malá, ale na labyrinty bych se sama těšila moc! V okolí zámku najdete soubor jedenácti zahradních labyrintů, které jsou zábavné, magické a stoprocentně dobijí vaši energii! 
A pokud nechcete bloudit v labyrintech, tak si určitě projděte krásný zámecký park, kde najdete nejrůznější exotické dřeviny. Pro milovníky romantiky a relaxace pod korunami staletých stromů zámecké zahrady jsou na zámku připraveni a rádi nabídnou k prodeji některou z variant piknikového koše a půjčí vám dokonce i deku. Piknikové koše nabízí od 1. června do 30. září. Koše jsou sestaveny na přání, podle počtu a složení vašich blízkých buď romantický piknikový koš pro nezapomenutelné chvíle ve dvou, nebo rodinný piknikový koš pro vzácné chvíle klidu a pohody se všemi nejbližšími.
Pokud hledáte klidné místo pro relaxaci a odpočinek, můžete využít také zámecké Wellness & Spa kde nechybí plavecký bazén, sauna a nabízí masáže, koupele a relaxační rituály péče o tělo.
Zámek je také oblíbeným místem pro svatby s kterými vám pomůže svatební koordinátor. Na zámku se můžete rovnou také ubytovat. Součástí nabídky zámeckého areálu je široká škála ubytovacích možností. Zámecký hotel Maxmilian Lifestyle Resort  je umístěn přímo pod barokní terasou zámku v budově.Osobitý styl ubytování poskytují dobové apartmány na zámku a také Domeček knížete Alexandra.
Zajímavá je také místní gastronomická nabídka. Už jste jedli vtipnou kaši? Tady máte možnost.
Vtipná kaše na zámku Loučeň je úplně nový koncept rychlé samoobslužné restaurace. Nabízí tradiční jídla domácí české kuchyně a k nim také něco speciálního pro mlsné jazýčky: Ftipnou kaši s optimistickým kakaovým úsměvem na dobrou výletní náladu a Čápy s mákem - nikde jinde než ve Vtipné kaši tyto české speciality neochutnáte.
Kalendář atraktivních akcí je opravdu bohatý. Lákavá je třeba v neděli 18. června  oslava pro tatínky DEN OTCŮ - TÁTA JAKO Z POHÁDKY,  kam mají všichni tátové vstup zdarma.  Velkolepý bude také narozeninový akustický koncert skupiny Elán pod širým nebem, přímo v zámecké zahradě.
Po prozkoumání velmi pěkně zpracovaných internetových stránek Zámku Loučeň jsem si Loučeň napsala na seznam míst, kde bych chtěla strávit klidně i celý den (i víkend) a věřím, že bych se nenudila ani já, ale ani Honza, který nudné prohlídky zámků moc nemusí. 

BYLI JSTE UŽ NĚKDY NA TOMTO ZÁMKU? 







4 komentáře:

Děkuji za všechny vaše komentáře!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...